Om Frihetsfjärilen

" Något hände i huvudet när jag såg ett TV-program som handlade om fjärilar. Tänkte tanken om människor kunde få vara lika fria som fjärilar som flyger var som helst.

Jag själv har många gånger känt av instängdheten då man inte får styra över sitt egna liv. Jag har en form av autism. Det är en diagnos jag fått för att jag gått utanför ramen för mycket av vad som kallas "normalt". Det finns massa regler, lagar, mallar osv. som försöker att ändra på den jag är till det normala.

Som barn förväntas man att gå i en skolklass med 24 andra elever, göra som läraren säger, umgås med sina klasskamrater utan att bråka och vilja göra exakt samma lekar och fritidsaktiviter som alla andra.

Som vuxen förväntas man att ha en bra utbildning, mängder av erfarenhet (fast ändå inte för mycket så man är överkvalificerad). Man ska ständigt ha med sig sin smartphone och alltid vara beredd att svara om någon vill nå en.

Andra saker man också förväntas ha är: Facebook, Instagram, vänner, familj, heltidsarbete, snygg kropp, snyggt ansikte, aktivt gymkort, helst en partner av motsatt kön, pengar, eget boende, snygga kläder.... listan kan göras hur lång som helst.

Fast när det blir riktigt jobbigt för mig, när jag som mest känner att jag inte får vara accepterad som den jag är, det är oftast i kontakt med myndigheter, sjukhus och tandläkare. De skickar papper hem till mig som jag förväntas att förstå och skriva under samt skriva rätt på. De skriver adresser om möten som jag kan varit på fem gånger men ändå inte hittar till trots att jag har gps. När jag kommer fram till tandläkaren och har missat min tid är det bara att ta emot räkningen på 500 kr. Inga bortförklaringar godtas. Jag är i den normala världen och förväntas att agera normalt.

" Man får inte en diagnos för att man ska få vara den man är. Man får en diagnos för att man ska lära sig att komma bort ifrån den man är", så skulle nog många se det hela. Vi på Frihetsfjärilen vill dock visa att det är okej att vara den man är och hoppas kunna nå fram med vårt budskap och skapa ett mer accepterande och friare Sverige. "

 

/ Amanda Westin - verksamhetsledare - Frihetsfjärilen

 

Om Frihetsfjärilen

Frihetsfjärilen (organisationsnummer: 802495-0092), är en ideell förening som arbetar med att ge människor med olika former av autism ett bättre och friare liv. Genom att köpa en fjäril av oss ger du både bidrag till att hjälpa människor ekonomiskt med autism till bland annat läkarkostnader, medicinkostnader och fritidsintressen, men visar även att du symboliskt stödjer att människor får vara olika.

Frihetsfjärilen är en religiöst och politisk obunden organisation.

Sommaren 2015 när vi började sälja fjärilarna så var dom ljusblåa.

Bakgrund

År 2015 skapades föreningen Frihetsfjärilen.

Styrelsemedlemmarna består av: Amanda Westin, Elinor Engkvist och Victoria Nilsson.

Amanda har en form av autism själv medans hennes vänner Elinor och Victoria vet hur det är att ha en närstående med Autism.

 

Tillverkning

Frihetsfjärilen är en brosch gjord av band som för närvarande tillverkas av själva föreningen och frivilliga volontärer. Volontärerna hjälper även till att sälja fjärilen runt om i Sverige.

Frihetsfjärilen kan man även köpa via vår webshop.

Tel : 07X-XXX XX XX

E-mail: info@frihetsfjarilen.se